Over Ons
In het kort
Maya Travel is een Nederlandse reisorganisatie die zich gespecialiseerd heeft in reizen voor vrijwilligerswerk in Nepal. Onze missie is dat je geraakt wordt door Nepal, de schoonheid van de natuur en de gastvrijheid van de mensen en dat je als een heel ander mens weer huiswaarts keert.
Maya Travel is opgericht door René Voss, naar aanleiding van een jarenlang verblijf in Nepal en de ervaring in het helpen voorbereiden en begeleiden van reizen voor honderden vrijwilligers en hun families en vrienden. Centraal hierin staat het ontmoeten van jezelf via het onmoeten van de ander.
Ons verhaal
HOE HET BEGON
In 2003 zegde Rene Voss zijn baan in het bedrijfsleven in Nederland op om in Nepal vrijwilligerswerk te gaan doen. Iets met zingeving, het verschil maken, een bijdrage leveren. Een jaar lang stond hij er voor de klas, in een boerendorpje aan de voet van de Himalaya. Het contact met de kinderen was overweldigend en de ontmoeting tussen de twee onderwijssystemen verbluffend.
Wat niet voorzien was, maar minstens zo indrukwekkend, was het verblijf bij een Nepalees gezin. De gastvrijheid was ongekend en de sociale cohesie leek wel van een andere planeet. De ontmoeting tussen twee culturen bleek een voedingsbodem voor wederzijds begrip en respect. Het onder één dak wonen met een gezin en deel uitmaken van de gemeenschap werd met recht een life-changing experience.
HOMESTAYS
Die homestay bleek een essentieel ingrediënt van het succes van de ervaring.
Naast het uitvoeren van activiteiten op sociale maatschappelijk vlak is het vooral het dagelijks deel uitmaken van een gemeenschap dat ervoor zorgde dat deze buitenlandervaring een enorme impact heeft gehad. Schouder aan schouder aan een project werken creëert broederschap, maar onder één dak wonen en lief en leed delen nog veel meer.
Toen in 2006 de burgeroorlog in Nepal ten einde kwam en het in 2008 ook politiek rustiger werd, brak een nieuwe periode aan: tijd om andere mensen uit te nodigen om hetzelfde avontuur te komen beleven en eenzelfde soort transformatie te ondergaan. De eerste vrijwilligers kwamen hun schouders zetten onder lokale projecten en René zorgde voor de infrastructuur waarbinnen dit alles mogelijk werd met als centraal element de homestays.
SAMENWERKING OP LOKAAL NIVEAU
Eén van de kenmerken van de Nepalese samenleving is de sociale cohesie en het belang van persoonlijke relaties. Een mooi voorbeeld hiervan is de manier waarop Nepalezen elkaar onderling aanspreken: met hun rol in de groep in plaats van met hun naam. Ook onbekenden op straat worden aangesproken met een gezinsterm als ‘broer’ of ‘zus’. Geen afstandelijk “meneer” of “mevrouw” maar een blijk van verwantschap, van een samen-leving. In Nepal kijken mensen nog naar elkaar om en helpen ze elkaar. Vóór iemand iets doet, denkt men na over de impact daarvan op de ander, op de groep.
Met die waarden en normen in ons achterhoofd werken we samen met de lokale mensen. Niet alleen omdat we de lokale economie willen steunen, maar ook omdat we persoonlijke banden belangrijk vinden. We kennen elke hotelmanager, buschauffeur, gastmoeder en berggids persoonlijk. We werken samen met mensen, niet met bedrijven.
ons team
René Voss
Na jaren in het woeste berggebied van de Franse Cevennen te hebben gewoond, heeft René deze in 2003 verruild voor Nepal. Hij heeft er jaren 'uit zijn rugzak geleefd' aan de voet van de Himalaya. René spreekt de taal en kent de gewoontes en de gebruiken van het land.
Lokale partners:
Kamal en Binod
Deze broers runnen een populair hotel in Pokhara en verzorgen al jaren trekkings, safari's en andere avontuurlijke activiteiten in Nepal.
De coolste gids ever:
Krishna
Deze vriendelijke en oersterke berggeit kent alle trekkingroutes in en rondom de Annapurna op zijn duimpje. Super behulpzaam en altijd goed gehumeurd.
Lokale partners:
Nilam en Devi
Deze mannen runnen een bekend reisagentschap in Kathmandu en verzorgen het welkomstprogramma voor al onze gasten.